Ajurvedos diena

Ayurvedos diena yra kasmetinė šventė švenčiama Indijoje ir kitose pasaulio šalyse. Šventė švenčiama Ajurvedos globėjo Danvantario gimimo dienos proga. Puranose pasakojama, kad Danvantaris yra ajurvedos pradininkas ir ajurvedos dievas.

2016 metais Indijos vyriausybė Dhanvantario gimimo dieną oficialiai paskelbė nacionaline ajurvedos diena. Tad pirmą kartą ši šventė buvo švenčiama 2016 metų spalio 26 dieną.

Ajurvedos dienos tikslas populiarinti ajurvedą, kuri yra viena seniausių holistinių medicinos krypčių pasaulyje. Šią dieną įvairios švietimo institucijos, kolegijos ir ligoninės organizuoja nemokamus sveikatinimo seminarus ir nemokamai dalina ajurvedinius maisto papildus.

Ajurvedos diena minima per dievo Danvantario gimtadienį, kuris Indijoje skaičiuojamas pagal Mėnulio kalendorių - taigi kiekvienais metais ta data šiek tiek skiriasi, bet augant ajurvedos populiarumui pasaulyje - visuotiniam patogumui planuojama pasirinkti vieną fiksuotą datą, kuri būtų minima kaip Tarptautinė Ajurvedos diena.

Ajurvedos Lietuvoje entuziastai kartu su kitais bendraminčiais iš daugiau nei 100 šalių pirmą kartą ajurvedos dieną minėjo 2020 metais. Renginio metu buvo skaitomos paskaitos ir vedami seminarai apie ajurvedos maistą, gydymą ir mokslu pagrįstą ajurvedą. Ajurvedos dienos minėjimą vainikavo ajurvediniai pietūs. 

Grįžti į tinklaraštį